Skip to main content

Mbo-opleiding Railtechniek van ProRail officieel van start

De spoorsector komt veel technische vakmensen tekort. Om hier wat aan te doen ontwikkelden ProRail, Technical Valley, Railcenter en deelnemende spooraannemers de mbo-opleiding Railtechniek. Tien deelnemers begonnen deze maand met de opleiding. Op 9 maart vond de officiële opening plaats. Imad, één van de deelnemers, vertelt enthousiast: “Deze opleiding is precies wat ik zoek.”

Tekort aan vakmensen

Momenteel is er een fors tekort aan railtechnisch geschoolde mensen. De benodigde instroom binnen de spoorbranche wordt dan ook niet gehaald. Er zijn met name te weinig elektrotechnisch geschoolde mensen. ProRail hoopt dat deze nieuwe mbo-opleiding zal bijdragen aan het oplossen van dit personeelstekort. Tijdens een volledig betaald werk-leertraject worden deelnemers opgeleid in minder dan drie jaar tijd tot monteur Energievoorziening of Treinbeveiliging. De opleiding is bedoeld voor mensen met technische ervaring of minimaal een opleiding niveau mbo 2.

Mooie kans

Tijdens de feestelijke opening zijn ook de deelnemers aanwezig. Emre is één van de deelnemers en vertelt waarom hij koos voor deze opleiding: “Ik heb veel mensen om mij heen die in de spoorbranche werken. Mijn broer, mijn oom, mijn vrienden. Door hun positieve verhalen raakte ik ook geïnteresseerd in de spoorsector.” Na het lezen van de vacature weet Emre het zeker: dit is echt iets voor hem.

Emre: “Je bent lekker buiten aan het werk en bent met je handen bezig. Tien jaar geleden deed ik de opleiding Elektrotechniek, die ik wegens omstandigheden helaas niet kon afmaken. Ik ben erg blij dat ik nu hier aan de slag kan. Deze mooie kans pak ik met beide handen aan.”

Nieuw in de spoorwereld

Ook Imad neemt deel aan de opleiding. Imad werkte lange tijd als teamleider in de productie. “Soms hielp ik mee wanneer er technische problemen waren. Hoe vaker ik dat deed, hoe leuker ik het vond”, vertelt Imad. “Maar ik miste de uitdaging in mijn werk. Dus toen ik deze vacature tegenkwam dacht ik: dit is precies wat ik zoek. Ik wil mezelf ontwikkelen en meer leren over energievoorziening en alles wat daarbij komt kijken.”

De spoorwereld is compleet nieuw voor Imad. “Ik heb wel wat technische ervaring, maar om op het spoor te werken met spanningen van wel 1500 Volt, daar komt wel wat bij kijken. Ik kijk er enorm naar uit om alle kneepjes van het vak te leren. Misschien dat ik na het afronden van deze opleiding uitvoerder of teamleider kan worden, omdat ik daar al ervaring in heb.”

Railtechniek

Met dit volledig betaalde werk-leertraject behaal je een mbo-3 diploma, diverse railtechnische certificaten en kun je aan het werk met de techniek achter het spoor. Bij de start van het traject kies je voor de richting Energievoorziening of Treinbeveiliging. Jij kan worden wat jij wil in de railtechniek.

Lees meer over de opleidingLees meer over de opleiding

Misschien ook interessant voor jou

Port of Antwerp-Bruges en Port of Amsterdam gaan in zee met Routescanner

24 - 03 - 2023
Port of Antwerp-Bruges en Port of Amsterdam lanceren ‘direct connections’ van Routescanner op hun website. Dit werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Spoorcongres van Rail Cargo.

‘Eyes on the future’ with the Year of Skills (Spoorcongres ’23)

24 - 03 - 2023
The annual Rail Congress (Spoorcongres), themed 'Eyes on the Future,' focused on attracting new talent and young people and developing associated skills in the rail…

Misvattingen bij modal shift (artikel evofenedex)

17 - 02 - 2023
Er zijn verschillende misvattingen bij modal shift. Zo hoef je als bedrijf niet dicht bij een overslagterminal moet zitten om de modal shift rendabel te…

Poll

Poll 1: meer gebruik SGV

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Laatste nieuws

2023: European Year of Skills!

31 - 01 - 2023
Rail Cargo en The Future is Our hebben het Europees Jaar van de Vaardigheden geadopteerd om het werken in de spoorsector te promoten en een…

Staatssecretaris Vivianne Heijnen geeft startsein voor railterminal Lage Weide en eerste batterijloc!

12 - 01 - 2023
Op de rail terminal Lage Weide in Utrecht bracht Staatssecretaris Vivianne Heijnen een bezoek voor de opening. Daarnaast gaf zij het startsein voor de eerste…

PERSBERICHT: Europese Commissie keurt 22,5 miljoen steun vervoerssector goed

21 - 12 - 2022
Europese Commissie keurt 22,5 miljoen steun vervoerssector goed.

Alstom and ENGIE to provide first hydrogen-powered freight train to Nestlé Waters France

7 - 12 - 2022
Alstom and ENGIE to provide first hydrogen-powered freight train to Nestlé Waters France.

Swietelsky lanceert Veiligheidsplatform BSAFE

2 - 11 - 2022
Swietelsky lanceert Veiligheidsplatform BSAFE. Met deze 5V’s hopen ze de ambitie samen waar te maken; nul incidenten!

Neem contact op

Heb je vragen over het initiatief Rail Freight, The Future is Ours? Wil je ambassadeur worden? Of overweeg je om goederen per spoor te vervoeren? Neem dan contact met ons op. Laat een bericht met jouw gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Leave a Reply