Skip to main content

Tijdens de 45e editie van de Wereldhavendagen hebben we in samenwerking met Bertschi en Prorail een succesvolle excursie georganiseerd waar bezoekers de mogelijkheid hebben gekregen om de haven vanuit het spoor perspectief te ontdekken. Samen met 80 bezoekers, verdeeld over 2 groepen zijn we het havengebied in vertrokken om langs te gaan bij Bertschi. Een bedrijf dat gespecialiseerd is de dienstverlening voor vloeistoffen en vaste bulkproducten voor de chemische- en voedselindustrie.

Matthew Harteveld, Operations manager bij Bertschi Rotterdam heeft de bezoekers mee op pad genomen door de terminal. Tijdens de excursie hebben ze ervaren hoe de werkzaamheden er op een spoor terminal aan toe gaan en waarom dit zo’n gave plek is om te werken. Maar ook het belang van duurzaam transport is ruim aan bod gekomen. Zo lichtte Matthew toe dat Bertschi een van de eerste partijen was met intermodaal transport door de Alpen en dat het bedrijf vooroploopt als het gaat om duurzaamheid in het goederenvervoer. Dit wordt onderstreept door de positie van de onderneming als marktleider in intermodaal chemietransport per spoor en over water in Europa, waardoor jaarlijks duizenden kilometers wegtransport worden geëlimineerd.

Spoor in de Rotterdamse Haven

Veel mensen kennen de haven vanwege het vervoer over water en de impulsante schepen. Tijdens de rail excursie hebben we het publiek kennis laten maken met het spoor en hoe deze modaliteit verweven zit in het logistieke netwerk. Rotterdam is en blijft dan ook een grote generator van spoorgoederenvervoer in Nederland. Zo licht Arjan Olsthoorn, Manager Stakeholders bij Prorail toe. In totaal rijden er 35000 treinen op jaarbasis door de Rotterdamse haven. En het nieuwe Theemswegtracé speelt hierin een belangrijke rol. Vanaf de Bertschi Terminal is deze imposante spoorlijn goed zichtbaar. Bezoekers hebben geleerd hoe deze nieuwe verbinding bijdraagt aan de groei van het spoor binnen de haven en dat dit niet alleen goed is voor het spoor, maar ook voor minder hinder zorgt voor de scheepvaart.

Allerlei soorten goederen per spoor vervoerd

Tot slot heeft Stephanie van Horssen-de Kruif, Business Developer bij Bertschi een toelichting gegeven over de dienstverlening voor vloeistoffen en vaste bulkproducten voor de chemische- en voedselindustrie. Van witte wijn tot brandbare chemicaliën en van sinaasappelsap tot cacaoboter. Hiervan wordt 75% per spoor vervoerd. Dankzij het duurzame aspect van spoorgoederenvervoer levert dit een besparing op van ongeveer 600.000 ton aan co2 op per jaar.

Ter afsluiting hadden de bezoekers nog de kans om een vervolg excursie te winnen: Een bezoek aan de LWR (Locomotive Workshop Rotterdam). Vier deelnemers hebben we gelukkig kunnen maken. Zij zullen binnenkort door Olaf Kuijper, General Manager bij LWR, ontvangen worden. Wil je ook meer weten over goederentransport per spoor? Volg Rail Cargo dan op LinkedIn en Instagram en houdt de website in de gaten.

Matthew Hartevelt Bertschi Rotterdam Rail Cargo
RailFreight the Future is ours

Misschien ook interessant voor jou

Jaarrapport spoorgoederenvervoer gepubliceerd

21 - 03 - 2024
Jaarrapport spoorgoederenvervoer gepubliceerd

Met de trein op trainingskamp

13 - 03 - 2024
BEAT Cycling Club als eerste ploeg met de trein op TRAINingskamp naar Girona

De Commissie steunt militaire mobiliteitsprojecten met 807 miljoen euro

12 - 02 - 2024
De Commissie steunt militaire mobiliteitsprojecten met 807 miljoen euro

Poll

Poll 1: meer gebruik SGV

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Laatste nieuws

VOITH's CargoFlex solution (DAC)

29 - 09 - 2023
Our partner Voith introduces an innovative solution for digital automatic coupling, called CargoFlex. Through this digital automatic coupling, freight wagons, air lines, data and power…

Report of World Port Days 2023 - rail excursion in collaboration with Bertschi, Locomotive Workshop, and In2Waste Solutions.

4 - 09 - 2023
During the World Port Days 2023, we organized 3 successful rail excursions, giving visitors the opportunity to discover the port from a railway perspective. We…

Switzerland Set to Roll Out Solar Panels Between Railway Tracks

22 - 04 - 2023
Solar panels on railway tracks in Swiss. Discover more in the video.

2023: European Year of Skills!

31 - 01 - 2023
Rail Cargo and The Future is Ours have adopted the European Year of Skills to promote working in the rail freight sector and create a…

State Secretary Vivianne Heijnen opened the Lage Weide rail terminal and launches first battery-powered locomotive with Strukton!

12 - 01 - 2023
State Secretary Vivianne Heijnen opened the Lage Weide rail terminal and launches first battery-powered locomotive with Strukton. Rail Utrecht.

Rail Cargo Ambassadors present final report on European Year of Youth

29 - 12 - 2022
Rail Cargo Ambassadors present final report on European Year of Youth.

Neem contact op

Heb je vragen over het initiatief Rail Freight, The Future is Ours? Wil je ambassadeur worden? Of overweeg je om goederen per spoor te vervoeren? Neem dan contact met ons op. Laat een bericht met jouw gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Leave a Reply