Skip to main content

Tijdens de 45e editie van de Wereldhavendagen hebben we in samenwerking met Bertschi en Prorail een succesvolle excursie georganiseerd waar bezoekers de mogelijkheid hebben gekregen om de haven vanuit het spoor perspectief te ontdekken. Samen met 80 bezoekers, verdeeld over 2 groepen zijn we het havengebied in vertrokken om langs te gaan bij Bertschi. Een bedrijf dat gespecialiseerd is de dienstverlening voor vloeistoffen en vaste bulkproducten voor de chemische- en voedselindustrie.

Matthew Harteveld, Operations manager bij Bertschi Rotterdam heeft de bezoekers mee op pad genomen door de terminal. Tijdens de excursie hebben ze ervaren hoe de werkzaamheden er op een spoor terminal aan toe gaan en waarom dit zo’n gave plek is om te werken. Maar ook het belang van duurzaam transport is ruim aan bod gekomen. Zo lichtte Matthew toe dat Bertschi een van de eerste partijen was met intermodaal transport door de Alpen en dat het bedrijf vooroploopt als het gaat om duurzaamheid in het goederenvervoer. Dit wordt onderstreept door de positie van de onderneming als marktleider in intermodaal chemietransport per spoor en over water in Europa, waardoor jaarlijks duizenden kilometers wegtransport worden geëlimineerd.

Spoor in de Rotterdamse Haven

Veel mensen kennen de haven vanwege het vervoer over water en de impulsante schepen. Tijdens de rail excursie hebben we het publiek kennis laten maken met het spoor en hoe deze modaliteit verweven zit in het logistieke netwerk. Rotterdam is en blijft dan ook een grote generator van spoorgoederenvervoer in Nederland. Zo licht Arjan Olsthoorn, Manager Stakeholders bij Prorail toe. In totaal rijden er 35000 treinen op jaarbasis door de Rotterdamse haven. En het nieuwe Theemswegtracé speelt hierin een belangrijke rol. Vanaf de Bertschi Terminal is deze imposante spoorlijn goed zichtbaar. Bezoekers hebben geleerd hoe deze nieuwe verbinding bijdraagt aan de groei van het spoor binnen de haven en dat dit niet alleen goed is voor het spoor, maar ook voor minder hinder zorgt voor de scheepvaart.

Allerlei soorten goederen per spoor vervoerd

Tot slot heeft Stephanie van Horssen-de Kruif, Business Developer bij Bertschi een toelichting gegeven over de dienstverlening voor vloeistoffen en vaste bulkproducten voor de chemische- en voedselindustrie. Van witte wijn tot brandbare chemicaliën en van sinaasappelsap tot cacaoboter. Hiervan wordt 75% per spoor vervoerd. Dankzij het duurzame aspect van spoorgoederenvervoer levert dit een besparing op van ongeveer 600.000 ton aan co2 op per jaar.

Ter afsluiting hadden de bezoekers nog de kans om een vervolg excursie te winnen: Een bezoek aan de LWR (Locomotive Workshop Rotterdam). Vier deelnemers hebben we gelukkig kunnen maken. Zij zullen binnenkort door Olaf Kuijper, General Manager bij LWR, ontvangen worden. Wil je ook meer weten over goederentransport per spoor? Volg Rail Cargo dan op LinkedIn en Instagram en houdt de website in de gaten.

Matthew Hartevelt Bertschi Rotterdam Rail Cargo
RailFreight the Future is ours

Misschien ook interessant voor jou

Succesverhaal: Planten en versproducten over het spoor naar Zweden

30 - 05 - 2023
Naar Zweden met de trein. Van Dijk Flora waagde een modal shift, sinds maart dit jaar gaan de eerste planten over het spoor naar Zweden.…

Video: Rail talent of the year Matthew Harteveld about the European Year of Skills

22 - 04 - 2023
The skills of today are not necessary the skills of tomorrow, check out our video together with 'Rail talent' of the year Matthew Harteveld about…

Switzerland Set to Roll Out Solar Panels Between Railway Tracks

30 - 03 - 2023
Sun-Ways, a European startup, has developed a mechanical device that can deploy removable solar panels alongside railway tracks.

Poll

Poll 1: meer gebruik SGV

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Laatste nieuws

2023: European Year of Skills!

31 - 01 - 2023
Rail Cargo en The Future is Our hebben het Europees Jaar van de Vaardigheden geadopteerd om het werken in de spoorsector te promoten en een…

Staatssecretaris Vivianne Heijnen geeft startsein voor railterminal Lage Weide en eerste batterijloc!

12 - 01 - 2023
Op de rail terminal Lage Weide in Utrecht bracht Staatssecretaris Vivianne Heijnen een bezoek voor de opening. Daarnaast gaf zij het startsein voor de eerste…

PERSBERICHT: Europese Commissie keurt 22,5 miljoen steun vervoerssector goed

21 - 12 - 2022
Europese Commissie keurt 22,5 miljoen steun vervoerssector goed.

Alstom and ENGIE to provide first hydrogen-powered freight train to Nestlé Waters France

7 - 12 - 2022
Alstom and ENGIE to provide first hydrogen-powered freight train to Nestlé Waters France.

Swietelsky lanceert Veiligheidsplatform BSAFE

2 - 11 - 2022
Swietelsky lanceert Veiligheidsplatform BSAFE. Met deze 5V’s hopen ze de ambitie samen waar te maken; nul incidenten!

Neem contact op

Heb je vragen over het initiatief Rail Freight, The Future is Ours? Wil je ambassadeur worden? Of overweeg je om goederen per spoor te vervoeren? Neem dan contact met ons op. Laat een bericht met jouw gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Leave a Reply