Skip to main content

Spoorambassadeurs overhandigen staatssecretaris Vivianne Heijnen eindrapport over het Europees Jaar van de Jeugd Op 14 december 2022 hebben de spoorambassadeurs van het Europees Jaar van de Jeugd Marleen van de Kerkhof (namens Railforum en Jonge Veranderaars) en Oscar Vermeij (namens Rail Cargo information Netherlands) hun eindverslag getiteld ‘The future is ours!’ overhandigd aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. In het rapport delen Van de Kerkhof en Vermeij hun bevindingen over het imago, de diversiteit, vergrijzing, duurzaamheid en innovaties in de spoorsector en brengen ze aanbevelingen voor het inspireren en aantrekken van nieuw talent.

In het rapport stellen de ambassadeurs onder andere dat de spoorsector onterecht een verouderd imago heeft onder jongeren. Het duurzame en innovatieve karakter van het spoor dient daarom veel meer onder de aandacht te worden gebracht bij de jeugd in het algemeen en bij (jonge) vrouwen in het bijzonder. In de uiterst diverse spoorsector is volgens hen mede dankzij digitalisering voor iedereen een uitdagende en betekenisvolle baan te vinden. Door het structurele personeelstekort kan het potentieel van het Europese spoorsysteem om transport te verduurzamen echter niet optimaal worden benut. Van de Kerkhof en Vermeij roepen de sector op om de jonge generatie actief te betrekken bij de samenwerkingen en innovaties waarmee de beschikbare spoorcapaciteit wordt vergroot.

“Het was geweldig om zoveel enthousiaste reacties van jongeren te krijgen als ik ze vertelde over duurzame innovaties in het spoor”, aldus Van de Kerkhof die werkzaam is als International Affairs Manager bij technologiebedrijf Dual Inventive. “De trein is het transportmiddel van de toekomst en de jeugd is de toekomst van het spoor. Laten we jongeren dus blijven inspireren met alle prachtige, digitale innovaties waarmee we het internationale spoorvervoer verbeteren, want onbekend maakt onbemind.”

Vermeij, project development manager bij Rail Innovators Group, vult aan dat het ontzettend belangrijk is om je als spoorsector goed te presenteren aan de nieuwe generatie. “De industrie heeft veel te bieden: een internationaal werkterrein, veel samenwerking en innovatie. Laat zien wat je in huis hebt!”

Staatssecretaris Heijnen vindt het mooi om te zien hoe deze spoorambassadeurs aandacht vragen voor het aantrekkelijk maken van het spoor voor jongeren. “Het is belangrijker dan ooit om jongeren enthousiast te maken over een baan in de spoorsector. De toekomst van het spoor begint namelijk bij jongeren.”

Het rapport markeert de afsluiting van een succesvol jaar waarin de spoorambassadeurs jongeren stimuleerden om te kiezen voor een baan in de spoorsector en stappen ondernomen om het imago van de sector te verbeteren. Als sprekers brachten Van de Kerkhof en Vermeij hun boodschap over tijdens talrijke nationale en internationale evenementen, waaronder RailTech Europe, RailFreight Summit, Railfestival en UIC World Congress on Rail Training. Om de jonge doelgroep te bereiken spraken ze jongeren bij ROC Twente en het STC, op RailTech Europe en de InnoTrans. Ook organiseerde Van de Kerkhof, samen met de Jonge Veranderaars, bezoeken aan politici en beleidsmakers in Brussel en Den Haag voor jongeren en young professionals.

De Europese Commissie riep het jaar 2022 uit tot het Europees Jaar van de Jeugd om de aandacht te vestigen op het belang van jeugd bij het bouwen aan een betere toekomst, die duurzaam, inclusief en digitaal is. De spoorindustrie speelt hier een cruciale rol in, omdat het de oplossing biedt om het transport te verduurzamen. Dit maakt het spoor een aantrekkelijke sector voor jongeren, die steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid.

Het rapport is HIER te downloaden.

Misschien ook interessant voor jou

Jaarrapport spoorgoederenvervoer gepubliceerd

21 - 03 - 2024
Jaarrapport spoorgoederenvervoer gepubliceerd

Met de trein op trainingskamp

13 - 03 - 2024
BEAT Cycling Club als eerste ploeg met de trein op TRAINingskamp naar Girona

De Commissie steunt militaire mobiliteitsprojecten met 807 miljoen euro

12 - 02 - 2024
De Commissie steunt militaire mobiliteitsprojecten met 807 miljoen euro

Poll

Poll 1: meer gebruik SGV

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Laatste nieuws

VOITH's CargoFlex solution (DAC)

29 - 09 - 2023
Our partner Voith introduces an innovative solution for digital automatic coupling, called CargoFlex. Through this digital automatic coupling, freight wagons, air lines, data and power…

Report of World Port Days 2023 - rail excursion in collaboration with Bertschi, Locomotive Workshop, and In2Waste Solutions.

4 - 09 - 2023
During the World Port Days 2023, we organized 3 successful rail excursions, giving visitors the opportunity to discover the port from a railway perspective. We…

Switzerland Set to Roll Out Solar Panels Between Railway Tracks

22 - 04 - 2023
Solar panels on railway tracks in Swiss. Discover more in the video.

2023: European Year of Skills!

31 - 01 - 2023
Rail Cargo and The Future is Ours have adopted the European Year of Skills to promote working in the rail freight sector and create a…

State Secretary Vivianne Heijnen opened the Lage Weide rail terminal and launches first battery-powered locomotive with Strukton!

12 - 01 - 2023
State Secretary Vivianne Heijnen opened the Lage Weide rail terminal and launches first battery-powered locomotive with Strukton. Rail Utrecht.

Rail Cargo Ambassadors present final report on European Year of Youth

29 - 12 - 2022
Rail Cargo Ambassadors present final report on European Year of Youth.

Neem contact op

Heb je vragen over het initiatief Rail Freight, The Future is Ours? Wil je ambassadeur worden? Of overweeg je om goederen per spoor te vervoeren? Neem dan contact met ons op. Laat een bericht met jouw gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Leave a Reply