Skip to main content

Het klinkt zo simpel: een bedrijf is even niet bereikbaar vanwege werkzaamheden in de buurt. Maar, zo vertelt projectmanager Ben van Hooijdonk van ProRail: “Als dat bedrijf in het Havengebied van Rotterdam staat, wordt er zeven dagen per week en 24 uur per dag gewerkt. Daarom overleggen wij met bedrijven om te horen wanneer welke afsluiting hen het minste treft en passen we waar mogelijk onze planning aan.”

Vier overwegen

In het weekend van 2 en 3 oktober was er zo’n afsluiting aan het begin van het Europoortterrein. Aannemer DuraVermeer verving er voor ProRail onder meer vier overwegen. Noodzakelijk werk maar het betekende wel dat de toegangswegen tot het terrein dicht waren, met als gevolg dat bedrijven op dat terrein niet bereikbaar zouden zijn en hun aangekomen goederencontainers niet konden doorvoeren. Ook personeel zou niet van en naar het werk kunnen.

Overleg

Ben: “Daarom bespreekt ProRail het werk dat gedaan moet worden, ruim op tijd in het Regulier Gebruikers Overleg met stakeholders zoals vervoerders, verladers, bedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam. Zij kijken dan in hun bedrijfsplanning wanneer werkzaamheden aan het spoor voor hen de minste overlast oplevert. In dit geval kwamen bedrijven op het Europoortterrein met de vraag om deze vier overwegen te clusteren, dus in één weekend te vervangen. Om het werk te optimaliseren is ook besloten gelijktijdig twee wissels te vervangen. Liever in één keer meer hinder dan over langere tijd minder hinder.”

Infra op Orde

Edwin Verkerk, programmamanager Capaciteit voor Beheer bij ProRail, is voorzitter van het Regulier Gebruikers Overleg van Infra op Orde. Hij vertelde bij eerdere werkzaamheden in het Havengebied al over de praktische voordelen van dit overleg. Het is speciaal ingericht voor de projecten van het programma Infra op Orde. Hiermee wordt de infrastructuur in het Rotterdamse Havengebied versneld op orde gebracht. Vanwege achterstallig onderhoud moesten deze projecten nog dit jaar worden uitgevoerd. Medio 2020 is begonnen met de aanbesteding en aan het eind van 2021 zullen ruim 50 overwegen zijn vernieuwd, 25 wissels vervangen en veel kilometers spoor vernieuwd.

Trots

Projectmanager Ben: “We zijn nu bijna klaar met alle urgente zaken die dit jaar moesten gebeuren. Ik ben er trots op dat we al zover zijn, het is een enorme hoeveelheid werk in korte tijd. En het succes van deze projecten staat of valt met de afstemming en samenwerking met alle betrokkenen.”

Misschien ook interessant voor jou

Succesverhaal: Planten en versproducten over het spoor naar Zweden

30 - 05 - 2023
Naar Zweden met de trein. Van Dijk Flora waagde een modal shift, sinds maart dit jaar gaan de eerste planten over het spoor naar Zweden.…

Video: Rail talent of the year Matthew Harteveld about the European Year of Skills

22 - 04 - 2023
The skills of today are not necessary the skills of tomorrow, check out our video together with 'Rail talent' of the year Matthew Harteveld about…

Switzerland Set to Roll Out Solar Panels Between Railway Tracks

30 - 03 - 2023
Sun-Ways, a European startup, has developed a mechanical device that can deploy removable solar panels alongside railway tracks.

Poll

Poll 1: meer gebruik SGV

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Laatste nieuws

2023: European Year of Skills!

31 - 01 - 2023
Rail Cargo en The Future is Our hebben het Europees Jaar van de Vaardigheden geadopteerd om het werken in de spoorsector te promoten en een…

Staatssecretaris Vivianne Heijnen geeft startsein voor railterminal Lage Weide en eerste batterijloc!

12 - 01 - 2023
Op de rail terminal Lage Weide in Utrecht bracht Staatssecretaris Vivianne Heijnen een bezoek voor de opening. Daarnaast gaf zij het startsein voor de eerste…

PERSBERICHT: Europese Commissie keurt 22,5 miljoen steun vervoerssector goed

21 - 12 - 2022
Europese Commissie keurt 22,5 miljoen steun vervoerssector goed.

Alstom and ENGIE to provide first hydrogen-powered freight train to Nestlé Waters France

7 - 12 - 2022
Alstom and ENGIE to provide first hydrogen-powered freight train to Nestlé Waters France.

Swietelsky lanceert Veiligheidsplatform BSAFE

2 - 11 - 2022
Swietelsky lanceert Veiligheidsplatform BSAFE. Met deze 5V’s hopen ze de ambitie samen waar te maken; nul incidenten!

Neem contact op

Heb je vragen over het initiatief Rail Freight, The Future is Ours? Wil je ambassadeur worden? Of overweeg je om goederen per spoor te vervoeren? Neem dan contact met ons op. Laat een bericht met jouw gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Leave a Reply