Skip to main content

Meer vervoer over het spoor moet. Anders halen we de klimaatdoelstellingen niet. Toch lijken sommige bedrijven huiverig om over te stappen van de weg naar intermodaal vervoer. Terwijl er eigenlijk alleen voordelen zijn. In deze serie spreken we met verladers die de stap al hebben gemaakt.

Tekst: Marco Barneveld

Met alle ogen van de wereld gericht op de COP26 in Glasgow is een ding duidelijk: het spoorgoederenvervoer is dé manier om klimaatwinst en de gestelde klimaatdoelstellingen te behalen. Sterker, meer vervoer over het spoor moet, willen we de klimaatdoelstellingen ook echt halen. Immers, transport is verantwoordelijk voor 25% van de CO2-emissies. Het spoor is daar maar voor 0,4% verantwoordelijk voor.

Gelukkig zijn er al veel toonaangevende bedrijven die de overstap van de weg naar intermodaal vervoer hebben gemaakt.

“We kunnen niet zonder dit soort vervoer” 

Bedrijf? Electrolux
Produceert? Huishoudelijke apparatuur met merken als AEG en Electrolux
Wie? Nico van den Berg, Distribution Process Lead BA Europe bij Elecrolux

Waarom intermodaal?
“Duurzaamheid zit simpelweg in het DNA van Electrolux. Daarbij denken we aan alle oplossingen. Slimme wasmachines die minder water verbruiken, zuinige koelkasten en slimmere keukens waardoor minder voedselverspilling plaatsvindt. Daarbij staan we niet alleen langs de zijlijn maar denken we actief mee met onze leveranciers hoe het nog groener kan. Spoorgoederenvervoer is essentieel daarbij. Al onze fabrieken hebben aansluiting op het spoor. In Nederland rijdt de trein letterlijk bij ons naar binnen.”

Dat is vrij uniek…
“Ja. We zijn de enige plek in Nederland waar dat gebeurt. We laden en lossen iedere avond acht tot tien wagons met witgoed binnen zonder negatieve weersinvloeden. Onze locaties zijn overal bewust zo gekozen dat we direct het spoor op kunnen.”

Hoeveel vervoeren jullie nu per spoor en intermodaal?
“Op dit moment gaat 61% via de weg, 27% intermodaal via weg en spoor en 12% volledig per spoor. Maar we zijn druk in de weer met die percentages. We willen voldoen aan de klimaateisen die gesteld zijn in het akkoord van Parijs. Vervoer via de weg moet van 61% naar 38% in 2025. Intermodaal moet naar 44% van het totaal. Ook puur spoor kan nog wel een procent of drie groeien. Bij ons distributiecentrum in Noord-Frankrijk hebben we het nu voor elkaar dat de spooraansluiting weer hersteld is. In het voor -en natransport zijn we pilots aan het draaien met biodiesel en e-trucks. In 2030 moet ons vervoer klimaatneutraal zijn. In 2050 ons hele bedrijf. Intermodaal is daarbij het centrale focuspunt.”

Wat zijn de uitdagingen daarbij?
“Zaken die je niet kunt sturen. Bijvoorbeeld restricties op het spoor, of zoals dit jaar de overstromingen en stakingen in Duitsland. Maar ondanks dat liggen we goed op koers. De trein is ontzettend betrouwbaar. Je weet altijd wanneer hij aankomt. Een trein is op tijd. Dat is de zekerheid van het spoorboekje. Natuurlijk is de flexibiliteit iets minder, maar we weten dat binnen een tijdslot van dertig minuten de trein bij ons binnenrolt. We kunnen niet zonder dit vervoer. Wij niet alleen als bedrijf maar ook als samenleving. Het spoor is duurzaam en heeft de grote mogelijkheid om alles op te vangen wat we van de weg afhalen.”

Wat kan beter?
“De informatievoorziening. Wanneer iets via de weg gaat, kun je extreem nauwkeurig zien waar de lading is met track & trace. Maar wanneer een lading de trein ingaat, weten we het niet meer. Dat is jammer en zeker een punt van aandacht. Daarnaast zou het de efficiency ten goede komen wanneer er een Europees spoorboekje en Europese regelgeving komt. Bijvoorbeeld een piloot of een vrachtwagenchauffeur hoeven niet uit te stappen bij de grens. Al die verschillende talen en verschillende spelregels beperken de efficiëntie op het hele traject.”

Heb je tips voor andere verladers die na aan het denken zijn over intermodaal vervoer?
“Alleen via spoor is ontzettend kapitaalintensief. Intermodaal geeft ontzettend veel mogelijkheden. De efficiëntie van de intermodale terminals is enorm. Zeker nu je trailers niet meer met een kraan op de wagons plaatst, maar dat ze zo op -en afrijden. Er wordt hard gewerkt aan de infrastructuur. En de trein blijft het meest duurzame vervoer. Het wordt steeds beter.”

Dit artikel is onderdeel van een reeks interviews die geschreven zijn in verband met de COP26 in Glasgow. Lees deel 1 met Swinkels Family Brewers hier.

Misschien ook interessant voor jou

Nieuwe Dam2Dam Shuttle verbindt de havens van Amsterdam en Rotterdam via duurzame spoorverbinding

14 - 09 - 2024
De havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam versterken hun samenwerking door de Dam2Dam shuttle toe te voegen aan het landelijke netwerk van Joint Corridors Off-Road.

ProRail zet volop in op verbeteringen in Rotterdamse havenemplacementen

7 - 08 - 2024
ProRail zet volop in op verbeteringen in Rotterdamse havenemplacementen

Succesvolle rail sessie bij TMA Logistics: Verbindingen en duurzaamheid in de spotlights

3 - 07 - 2024
Succesvolle rail sessie bij TMA Logistics: Verbindingen en duurzaamheid in de spotlights

Poll

Poll 1: meer gebruik SGV

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Laatste nieuws

VOITH's CargoFlex solution (DAC)

29 - 09 - 2023
Our partner Voith introduces an innovative solution for digital automatic coupling, called CargoFlex. Through this digital automatic coupling, freight wagons, air lines, data and power…

Report of World Port Days 2023 - rail excursion in collaboration with Bertschi, Locomotive Workshop, and In2Waste Solutions.

4 - 09 - 2023
During the World Port Days 2023, we organized 3 successful rail excursions, giving visitors the opportunity to discover the port from a railway perspective. We…

Switzerland Set to Roll Out Solar Panels Between Railway Tracks

22 - 04 - 2023
Solar panels on railway tracks in Swiss. Discover more in the video.

2023: European Year of Skills!

31 - 01 - 2023
Rail Cargo and The Future is Ours have adopted the European Year of Skills to promote working in the rail freight sector and create a…

State Secretary Vivianne Heijnen opened the Lage Weide rail terminal and launches first battery-powered locomotive with Strukton!

12 - 01 - 2023
State Secretary Vivianne Heijnen opened the Lage Weide rail terminal and launches first battery-powered locomotive with Strukton. Rail Utrecht.

Rail Cargo Ambassadors present final report on European Year of Youth

29 - 12 - 2022
Rail Cargo Ambassadors present final report on European Year of Youth.

Neem contact op

Heb je vragen over het initiatief Rail Freight, The Future is Ours? Wil je ambassadeur worden? Of overweeg je om goederen per spoor te vervoeren? Neem dan contact met ons op. Laat een bericht met jouw gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Leave a Reply