Skip to main content

Spoorgoederenvervoer in de Schijnwerpers tijdens Zeehavendagen in Amsterdam

We kijken terug op succesvolle Zeehavendagen in Amsterdam. Gedurende de eerste twee dagen op de Passenger Terminal brachten we jongeren van zowel basis- als middelbaar beroepsonderwijs in aanraking met de wereld van transport, logistiek en innovatie. Veel enthousiaste jongeren kregen de kans om meer te leren over spoorgoederenvervoer en de vele voordelen ervan.

Daarnaast vertelden we het publiek, jong en oud, dat goederenvervoer per spoor de meest duurzame manier is om producten van punt A naar punt B te transporteren. Treinen die 100% elektrisch worden aangedreven, kunnen net zoveel vervoeren als 50 vrachtwagens. Dit is een cruciaal voordeel in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt.

Spoorgoederenvervoer in Amsterdam

Weinig mensen weten dat de haven van Amsterdam ook via het spoor verbonden is. Het spoor verbindt niet alleen mensen met hun woon- en werkplekken, maar ook de Amsterdamse haven met belangrijke industriële centra in Europa. Dagelijks worden er veel goederen over het Nederlandse spoor vervoerd, soms zelfs tot aan China en weer terug. Met maar liefst 16 terminals die een spooraansluiting hebben en twee geëlektrificeerde hoofdemplacementen van 740 meter lang, biedt de haven uitstekende infrastructuur voor spoorgoederenvervoer. In 2023 werd er maar liefst 4,7 miljoen ton per spoor vervoerd. Het spoor wordt steeds meer erkend als een belangrijke speler voor duurzaam en veilig transport, vooral in een wereld die verandert door circulariteit en de energietransitie.

Zeehavendagen op de Java Kade

Samen met partners BEAT Cycling Club, Raillogix R.C.C. Container Trading, Royal HaskoningDHV en KLG Europe benadrukten we de voordelen van spoorvervoer met de slogan: ‘Beat the plane, take the train!’. Deze samenwerking onderstreepte de efficiëntie en duurzaamheid van railtransport en inspireerde veel bezoekers om na te denken over de overstap van lucht- naar spoorvervoer.

Daarnaast stonden we prominent op de Java kade met een indrukwekkende container van TMA Logistics, Port of Amsterdam en Port of Rotterdam, voorzien van de slogan: ‘Skip the lane, ship by train’. Hiermee hebben we het bewustzijn vergroot dat de haven van Amsterdam ook via het spoor verbonden is. Dit is van groot belang omdat het spoor niet alleen mensen verbindt met hun woon- en werkplekken, maar ook de Amsterdamse haven met belangrijke industriële centra in Europa. Dagelijks worden er veel goederen over het Nederlandse spoor vervoerd, soms zelfs tot aan China en weer terug.

Over Port of Amsterdam

De haven van Amsterdam is een cruciale schakel in het Europese spoorgoederenvervoer. Met efficiënte verbindingen naar het Europese achterland biedt de haven optimale transportmogelijkheden voor staal, containers, droge bulk, ethanol, auto’s, benzine en breakbulk. Deze diverse goederenstromen tonen de veelzijdigheid en het belang van het spoor in de logistieke keten van de Amsterdamse haven.

De Zeehavendagen in Amsterdam waren een groot succes en hebben laten zien dat spoorvervoer een duurzame en efficiënte oplossing biedt voor de transportuitdagingen van de toekomst.