Skip to main content

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september vond de eerste editie van de Nederlandse Raildagen plaats, waarbij ruim 50 locaties door het hele land hun deuren openden voor het publiek. De trots van de aanwezige medewerkers uit de ov- en spoorbranche was voelbaar, terwijl zij hun passie overbrachten op de enthousiaste bezoekers. Van jong tot oud en van treinliefhebber tot werkzoekende, er was voor ieder wat wils. Het was een groot succes!

Oude en nieuwe werelden ontmoeten elkaar

Tijdens de Raildagen kwamen oude en nieuwe werelden samen. Er waren demonstraties van de nieuwste digitale technologieën die lieten zien hoe slimme technieken kunnen helpen bij het verder innoveren en verbeteren van het spoor. Treinliefhebbers werden verwend met uniek historisch materieel, zoals een stoomlocomotief en een oude tram. Daarnaast konden bezoekers ervaren hoe het is om te werken als buschauffeur, trambestuurder of treinmachinist.

Het boeiende programma en de verscheidenheid aan activiteiten zorgden ervoor dat bezoekers zich geen moment hoefden te vervelen. Verschillende bedrijven, waaronder SWIETELSKY RAIL BENELUX B.V. en Dual Inventive, gaven inzicht in hun dagelijkse werkzaamheden en innovaties binnen de spoorsector.

De Rail Cargo Rally

Naast het openstellen van de deuren voor publiek, werd er ook een spannende ‘Rail Cargo Rally’ georganiseerd. Meer dan 100 studenten van diverse hogescholen en het STC op ontdekkingsreis gingen langs locaties die verband houden met het vervoer van goederen per spoor. Tijdens deze rally voerden ze opdrachten uit die te maken hadden met het #spoorgoederenveroer.

Een dag vol ontdekkingen

Daarna was het de beurt aan de eerstejaarsstudenten om deel te nemen aan de Rail Cargo Rally. Vanuit Rotterdam vertrokken ze naar emplacement Roosendaal, waar ze werden ondergedompeld in de boeiende #spoorwereld. Hier kregen ze de mogelijkheid om het werk van SWIETELSKY RAIL BENELUX B.V., Dual Inventive en andere bedrijven van dichtbij te ervaren.

Een geslaagde eerste editie

Met stralend weer, een grote opkomst van enthousiaste deelnemers en nieuwsgierige bezoekers kunnen we terugkijken op een succesvolle eerste editie van de Raildagen. Het evenement bracht verschillende generaties samen en bood een unieke kans om het spoor en de ov-branche van dichtbij te beleven. De combinatie van interessante demonstraties, historisch materieel en mogelijkheden op het gebied van werk en stage maakte dit evenement tot een onvergetelijke ervaring.

De Raildagen hebben laten zien dat het spoor niet alleen een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven, maar ook steeds innovatiever en beter wordt. Met trots kijken we terug op deze succesvolle eerste editie en zijn we al volop bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar.