Skip to main content

Samen optrekken, óók over de grens

Tijdens de transport logistic beurs in München trokken we samen met de spoorgoederensector op om het spoor sterker op de kaart te zetten. Dit deden we onder andere met de nieuwe kaart van Europese intermodale railterminals. Deze kaart hebben we ingezet om stakeholders te informeren én enthousiasmeren over de kansen van spoorvervoer.

In vier dagen tijd werd de kaart ondertekend door tientallen vertegenwoordigers uit de sector: spoorvervoerders, terminals, havenbedrijven, beleidsmakers en verladers. Het ondertekenen staat symbool voor een gezamenlijke oproep richting Brussel: doorbreek de nationale versnippering en werk aan één helder Europees spoorbeleid – met focus op interoperabiliteit, een gelijk speelveld en efficiënte grensoverschrijdende samenwerking.

Van symboliek naar actie in Brussel

Later dit jaar zal de kaart persoonlijk worden overhandigd aan EU-Transportcommissaris Apostolos Tzitzikostas. De ondertekenaars willen daarmee onderstrepen dat de sector klaarstaat om zijn rol te pakken, maar dat Europees beleid en gerichte investeringen daarbij onmisbaar zijn.

Deze actie sluit naadloos aan op de oproep van de Europese Commissie aan de railsector om versneld te investeren in innovatie, digitalisering en schaalvergroting. Spoorgoederenvervoer is essentieel voor het realiseren van de Green Deal-doelen en speelt een sleutelrol in het versterken van Europa’s strategische autonomie.

Groeiend vertrouwen in spoor als strategische modaliteit

We zien dat steeds meer bedrijven bewust kiezen voor spoorvervoer als structureel onderdeel van hun logistieke strategie. Ondanks de bekende uitdagingen rond capaciteit en verstoringen, wint het spoor aan robuustheid en voorspelbaarheid. Terminals, vervoerders en platforms zoals Routescanner zorgen voor steeds betere zichtbaarheid in de keten. Ook zien we dat er in Europa wordt geïnvesteerd in het verlengen van sporen naar 740 meter, het versnellen van de uitrol van ERTMS en Digital Automatic Coupling, en het verbeteren van grensovergangen. Steeds meer verladers maken daardoor de overstap van weg of binnenvaart naar spoor – niet alleen vanuit duurzaamheidsdoelstellingen, maar ook vanwege leveringszekerheid en grip op de keten. Die trend zal zich de komende jaren versterken, zeker nu de Europese infrastructuuragenda steeds nadrukkelijker inzet op slimme, grensoverschrijdende spoorverbindingen.

Ook in Nederland zijn de ambities helder: 50 procent meer goederen per spoor in 2030. Met het initiatief Rail Freight, The Future is Ours spreekt de sector met één stem. We maken concreet zichtbaar wat er nodig is om die groei mogelijk te maken – van investeringen tot regelgeving.

Download de kaart hier